hout en meer
Veel mensen weten hoe ze een vuurtje moeten stoken... of ze denken dat te weten.

In een houtkachel (binnen) of open haard is het verstandiger geen geverfd hout, hout met metaal erin (spijkers) en dergelijke te stoken. Alleen stoken op vurenhout en harshoudend hout is meestal niet goed voor de kachel. Zulke zachte houtsoorten (wilg en populier bijvoorbeeld) zorgen voor hittepieken, de kachel wordt nooit heet genoeg. Het binnenwerk slijt onnodig snel. Een uitzondering hierop is de houtgestookte CV.
Bij een goed geďnstalleerde houtkachel of open haard is luchttoevoer en rookafvoer in principe niet een probleem. De kundigheid van de stoker en de kwaliteit van het hout zijn erg bepalend. Menig stoker gebruikt een mix van houtsoorten om een zo constant mogelijke temperatuur te krijgen.

Bij stoken buitenshuis komt het minder nauw kijken. Vuurkorven en vuurschalen zijn veel moeilijker te reguleren en menig buitenkachel eigenlijk ook. Net als binnen is voor buiten luchttoevoer en goede rookafvoer belangrijk. Bij buitenkachels: hoe hoger de schoorsteen hoe beter de trek meestal is en hoe minder overlast rook zal veroorzaken. Gebruik altijd droog hout. Haardhout bij de bouwmarkt is lang niet altijd zo droog als beloofd. Zachte houtsoorten als wilg en populier zijn altijd geschikt om mee te beginnen. Buiten is stoken op zachte houtsoorten geen probleem. Geverfd hout in 't vuur mag volgens milieuregels niet.

Bouw een vuurtje 'met beleid' en met veiligheid voorop:
1. Leg op een dun stukje hout een aanmaakblokje. Bruine aanmaakblokjes stinken niet, witte wel.
2. Steek het blokje aan.
3. Stapel met enkele dunne stukjes hout of stukjes tak (aanmaakhout) als een tent om het aanmaakblokje. De aanmaakhoutjes vatten vlam. Dat is goed.
4. Leg vervolgens twee of drie dunnere blokken hout erop (tent). Begin niet met harde houtsoorten.
5. Vatten even later ook de blokken vlam en begint de temperatuur op te lopen, leg er dan harder hout op.

Brandbare stoffen doen nog wel eens dingen die je niet verwacht. Gooi daarom nooit benzine, spiritus of iets dergelijks op het vuur en doseer de hoeveelheid hout. Houd controle op het vuurtje dat je aan het bouwen bent.
Hoe stoken
index-02001009.png index-02001008.jpg
index-02001007.jpg index-02010008.png index-02001014.png
deze website is gemaakt door
index-02001010.jpg
© 2014 - heden ús Doheem
ús Doheem
Eten & meer van eigen erf
www.usdoheem.nl
index-02010007.png index-02010006.png index-02010005.png index-02010004.png index-02010003.png index-02010002.png index-02010001.png